top of page

NYITVA TARTÁS: Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Telefon:  +36-20-669-0692

                +36-1-310-2325

                +36-1-310-2334

OTT SERVICE

Minden gyártó megadja az adott autóhoz igazítva, hogy használattól függően az olajcserét mikor szükséges elvégezni: általában évente, de amennyiben az autó hamarabb tette meg a gyártó által meghatározott kilométert, akkor mindenképpen csere szükséges. Álláspontunk szerint azonban érdemes a gyártó által megjelöltnél sokkal korábban cserélni, mert az olaj minőségét, így funkciójának ellátását számos olyan tényező befolyásolja, amelyet a csere időpontjának megjelölésénél nem vettek figyelembe. Ilyen a hidegindítás, a dugóban araszolás, az intenzívebb, sportosabb használat, üzemanyag minősége. Az alapolaj molekuláris szerkezete és az adalékok szerkezete is változik a használat során, így az olajnak a kenőfunkciója, tömítő funkciója, hűtő funkciója, és a motor belső korrózióvédelmi funkciója csökken. Ezzel számolni kell a legjobb olaj esetében is, hiszen a városi üzem könnyedén ad többszörös terhelést az olaj számára is, meg persze a kuplungnak, a fékeknek, a váltónak és gyakorlatilag az autó összes alkatrészének, mint az országúti vagy autópályás egyenletes haladás. Ugyanakkor ne csak a megtett utat vegyük figyelembe. Sok autós azt gondolja, hogy ha egy év alatt nem tette meg az olajcserére meghatározott kilométert, vagy a közelében sem jár, akkor nem szükséges az olajcsere. Ez azonban helytelen, mert az olaj ugyanúgy „öregszik”, függetlenül attól, hogy esetleg kevesebb terhelésnek van kitéve. Sokan így az elöregedett motorolajjal használják a gépjárművet azzal a tudattal, hogy még akár tízezer-húszezer kilométert is megtehet olajcsere nélkül, de a motorban keringő kenőanyag már nem látja el jól a funkcióit, így fokozatosan teszi tönkre a motort.


Javasoljuk, hogy amikor olajcserét végeztet, a szűrőket is cseréltesse. Régen elterjedt volt az a gyakorlat, hogy minden második olajcsere alkalmával cserélték ki a szűrőket, azonban nem nehéz rájönni, hogy ez helytelen hozzáállás. Ha ugyanis a szűrők már elhasználódtak, koszosak, akkor amint érintkezik vele az olaj, a szűrők a tiszta, friss olajat is összekoszolja.
 
Vegye figyelembe, hogy a gyakoribb olajcsere költsége nem túl magas szemben a ritkább olajcsere következtében kialakuló motorhibák javítási költségeivel.
 

bottom of page