top of page

NYITVA TARTÁS: Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Telefon:  +36-20-669-0692

                +36-1-310-2325

                +36-1-310-2334

Féktárcsa szabályozás

Minden szolgáltatásunknál törekszünk arra, hogy a piacon fellelhető legjobb technológiát és eszközöket alkalmazzuk. Nincs ez másképp a féktárcsa szabályozásánál sem. A legtökéletesebb végeredmény érdekében mi a piacvezető Hunter legújabb BL sorozatú asztali eszterga gépét használjuk, amely gyorsaságot, pontosságot és sokoldalúságot kölcsönöz a fékszolgáltatásnak. Ez a sorozatú esztergagép az eddigieknél is jobb fékrotor felületi minőséget biztosít.

https://www.hunter.com/brake-lathes/bench-lathe/#overview

Honnan tudjuk, hogy szükség van rá? Néhány autós zavaró vibrációt érez fékezéskor, amely jelenségnek több oka is lehet. Az egyik ilyen ok a féktárcsa hullámosodása, azaz a változó vastagsága. A változó vastagság (DTV- Discs Thicness Variation) kialakulásának is több oka lehet, ezek a leggyakoribbak:

-    fékrendszer geometriai változása (pl. kátyúzás, baleset vagy     egyéb fizikai ráhatás következtében)
-    rozsda vagy szennyeződés a keréktárcsán, vagy kerékagyon
-    kerékagyra rosszul felszerelt, vagy kiegyensúlyozatlan, rosszul kiegyensúlyozott a féktárcsa

Némely behatás, vagy körülmény olyan rendellenes kopást okoz a féktárcsán, amely változó vastagságú féktárcsát eredményez, így az előbb-utóbb rázó, pulzáró hatást gyakorol a fékrendszerre.

Ilyen esetekben azonban nem elsősorban a féktárcsa cseréjére kell gondolni, költséghatékonyabb megoldást a tárcsa felszabályozása, azaz a féktárcsa munkafelületének korrigálása jelenthet – természetesen a kiváltó okok megkeresése és javítása mellett.

Szervizünkben szakembereink elsősorban egyénileg állapítják meg, hogy szükséges-e új tárcsa beszerzése, vagy elegendő a meglévő tárcsa felszabályozása. Amennyiben elegendő a szabályzás, úgy azt szakszerűen végezzük el szervizünkben is. Ha azonban féktárcsát kell cserélni, úgy javasoljuk a fékbetétek cseréjét is, mert ezek együtt összekopó és működő alkatrészek, így ezzel érhető el a legoptimálisabb fékező hatás. 

 

A szabályozásról tudni kell, hogy azonban nem minden esetben megoldás. Egy túlszabályozott, a minimum érték alatti vastagsággal rendelkező tárcsa rossz hőelvezetésű, amely a féktárcsa repedéséhez, deformálódásához, vagy akár a fékolaj felforrásához vezethet. 

Kérem, vegyék figyelembe kollégáink ajánlását. A mi szervizünkben nem vállaljuk a tárcsák túlszabályozását! 

Ne felejtse, a fékrendszer az autó egyik legfontosabb része biztonságtechnikai szempontból. Ha a fékrendszer bármely alkatrésze nem megfelelő, nemcsak komoly anyagi károkkal kell számolnia, hanem akár súlyos személyi sérüléssel is. Mi Ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy a legjobb minőségű alkatrészt válasszák. Tapasztalataink szerint ez az az alkatrész, amelyre érdemes kicsit többet költeni, mert a biztonság a legfontosabb. 

Javasoljuk a féktárcsa felszabályozását követően a futómű beállítását is. Futómű beállítás nélkül ugyanis hiába került sor felszabályozásra, az egyenetlen tárcsa okozta elmozdulások korrigálása nélkül további meghibásodások várhatóak. Szervizünkben ezért minden felszabályozást követően lehetősége van futóművének beállítására is a legkorszerűbb Hofmann Geoliner 650 3D-s futómű állítóval.

bottom of page